Od przedsiębiorstwa do fundacji. Historia Młyna (X)

W połowie lat 90-tych XX wieku ze względu na osiągnięcie wyższych wskaźników wyciągowych w Młynie Dzierżoniów obniżono zdolność przemiałową pszenicy.

Zdolność przemiałowa działu „A” została obniżona do 180 ton na dobę pszenicy, natomiast dział „B” po zmianie rowkowania walców, wyeliminowaniu wialni kaszkowych i zmianach w schemacie technologicznym, przystosowano do przemiału żyta osiągając zdolność 50 ton na dobę produkując mąkę żytnią typ 580, 720, razową typ 2000 oraz mąkę żurkową. Ze względu na znaczny stopień wyeksploatowania maszyn zlikwidowano dział „C” przenosząc produkcję mąki „graham” na dział „A”.

Taki stan istniał do ostatniego przemiału, który miał miejsce 27 listopada 2016 r.

Młyn w Dzierżoniowie był przez wiele dziesięcioleci największym i najnowocześniejszym na Przedgórzu Sudeckim, należał do największych na Dolnym Śląsku. Posiadał przez wiele lat, w porównaniu z innymi na Dolnym Śląsku, bardzo nowoczesne wyposażenie, tak linii do przemiału zboża, jak i sposobów transportu i przechowywania ziarna.

W listopadzie 2021 roku Młyn Hilberta stał się oddziałem Fundacji Ochrony Dziedzictwa Przemysłowego Śląska.

Dziś Młyn Hilberta można zwiedzać od piątku do niedzieli, a dla grup zorganizowanych zabytek dostępny jest również w pozostałe dni. To wyjątkowe muzeum techniki, świetne miejsce na wycieczkę na Dolnym Śląsku.