Dotarliśmy ostatnio do cennika wyrobów parowego (a więc przed 1930 r.) Młyna Hilberta. Kryje się w nim ciekawostka – w dzierżoniowskim młynie wytwarzana była mąka z jęczmienia.
Mąka jęczmienna jest mało znana i rzadko stosowana. Tymczasem uważana jest za dobry zamiennik zwykłej mąki z pszenicy. I zdrowy. Jęczmień to jedno z najstarszych zbóż uprawianych na świecie, jego historia liczy około 10 tysięcy lat.
Tym, co odróżnia mąkę jęczmienną od pszenicznej, jest przede wszystkim znacznie większa zawartość błonnika, a także mniejsza zawartość glutenu.
W smaku mąka jęczmienna jest słodkawo-orzechowa. Można jej używać jak mąki pszennej, ale lepiej z jej dodatkiem – z samej mąki jęczmiennej nie uzyskamy puszystych wypieków.
Młyn Hilberta wytwarzał mąkę jęczmienną przed II wojną światową. Później mielono tu już tylko pszenicę i żyto, ale też… kukurydzę.
Dziś Młyn Hilberta to wyjątkowe muzeum techniki. Podziwiać w nim można oryginalny i w pełni sprawny park maszynowy z lat 30-tych XX wieku. Sam budynek pochodzi jeszcze z wieku XIX. Muzeum zaprasza turystów indywidualnych od piątku do niedzieli, a grupy zorganizowane również w pozostałe dni.
