Pierwsze piętro Młyna Hilberta to hala walcowa, w której rzędami stoją mlewniki. Te kluczowe urządzenia zostały zamontowane tu w latach 1933-34 i sprawne są do dziś!
Czymże jest mlewnik? Otóż to maszyna młyńska służąca do rozdrabniania ziarna na mąkę, kaszę lub śrutę. Sercem mlewnika jest zespół walców mielących, pomiędzy które kierowany jest strumień ziarna. To rozdrabniane jest poprzez obrót walców. By usprawnić proces rozdrabniania, walce posiadają rowkowaną powierzchnię zewnętrzną, a w niektórych przypadkach również powierzchnię gładką. Walce wykonane były z porcelany lub ze stali. W Młynie Hilberta – ze stali twardej (zostały one wynalezione w 1875 r.). Stopień rozdrobnienia ziaren reguluje się poprzez zwiększanie lub zmniejszanie odległości pomiędzy walcami.
Hilbertowskie mlewniki zostały wyprodukowane przez dwie firmy: Amme Giesecke & Konegen oraz MIAG – obie z Brunszwiku.
Jeszcze w 2016 r. mlewniki działały pełną parą, choć młyn parowy nie jest. Młyn Hilberta w
Dzierżoniowie jest młynem o napędzie elektrycznym od 1930 r. To największy na Dolnym Śląsku młyn udostępniony zwiedzającym. To ewenement, bo maszyny młyńskie są wciąż sprawne, choć teraz są eksponatami w tym niezwykłym muzeum techniki.




